Crypto Exchange Currency.com biedt werknemers uit Wit-Rusland Vilnius Escape Route aan.

Crypto-bedrijven zullen Wit-Rusland misschien verlaten nu de politieke onrust in de oostelijke buur van de EU, die door „de laatste dictator in Europa“ Alexander Loekasjenko is overgenomen, zich verdiept.

Per TUT.by, het in Minsk gevestigde Currency.com-platform, dat beweert ’s werelds eerste gereglementeerde effectenbeurs te zijn, wordt een kantoor geopend in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, voor werknemers die „een sabbatical willen nemen“ van het Wit-Russische hoofdkantoor van de firma.

De media meldden dat Jonathan Squires, de onlangs benoemde Britse CEO van Currency.com-exploitant Capital.com, een brief schreef aan de werknemers van het bedrijf. In de brief verklaarde de CEO dat zijn bedrijf zijn kantoor in Minsk zou behouden en beweerde hij dat het kantoor in Vilnius in eerste instantie klein zou zijn.

Hij voegde daar echter aan toe,

„We verwachten dat in de nabije toekomst de meeste werknemers die willen verhuizen, in staat zullen zijn om dat te doen.“

Squires voegde eraan toe dat Vilnius, gelegen op minder dan 200 km van Minsk, een „natuurlijke“ locatie was voor een tweede kantoor in de regio.

Squires bleek ook de huidige situatie in Wit-Rusland gelijk te stellen aan die van het Verenigd Koninkrijk en het Brexit-proces. Hij beweerde dat hij het Verenigd Koninkrijk verliet nadat het land voor het verlaten van de EU had gestemd.

Hij voegde eraan toe,

„De veranderingen in Wit-Rusland zijn ambitieuzer en zullen niet in de nabije toekomst worden voltooid. Het kan jaren duren voordat de dingen weer normaal zijn.“

Hij voegde eraan toe dat degenen die wilden deelnemen aan protesten of zich onthouden van betrokkenheid, vrij waren om dat te doen, maar drong er bij de werknemers op aan om geen Capital.com of Currency.com-gemerkte kledingstukken in het openbaar te dragen.

Vorige maand meldde TUT.by ook dat een aantal werknemers van de Russische internetgigant Yandex uit Minsk naar Rusland waren overgeplaatst na een politie-inval op de Wit-Russische kantoren van de firma.

Er vinden nu al ongeveer een maand lang massademonstraties plaats in Wit-Rusland, waarbij mensen protesteren tegen politiegeweld, martelingen en moorden, en om de resultaten van de presidentsverkiezingen te verwerpen. Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is, ontkent dat er sprake is van verkiezingsfraude en heeft oproepen tot nieuwe verkiezingen afgewezen.